Tort caramel

La multi ani, Andrei!!

INGREDIENTE:
Blat:
5 oua, 200 g zahar pudra, 4 linguri apa rece, 100 g faina,
2 plicuri praf de budinca de caramel, 1 praf de copt. 
Crema:
10 linguri zahar, 200 ml lapte, 250 ml frisca,
3 oua, 1 lingura amidon, 10 g gelatina. 
Glazura:
6 linguri zahar, 6 linguri frisca lichida, 100 g unt.
Sirop:
100 ml apa, 2 linguri zahar,esenta de menta.
PREPARARE:
Blat:
Se mixeaza albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile amestecate cu apa si se amesteca usor. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de budinca si praful de copt. Aluatul se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul deja incins, timp de 20-25 minute. Blatul copt, se lasa sa se raceasca, apoi se taie in trei pe orizontala. 
Crema:
Se topeste zaharul, pana devine lichid si capata culoare aurie. Se adauga laptele fierbinte si se lasa sa fiarba, amestecand continuu, pana se topeste zaharul. Se freaca galbenusurile si amidonul si se toarna peste ele siropul fierbinte, putin cate putin, amestecand mereu. Se transfera compozitia din nou in vas si se pune pe foc, pana se ingroasa ca o smantana. Se adauga gelatina inmuiata in apa si topita la baie de aburi, apoi se lasa sa se raceasca. Se incorporeaza treptat, frisca si albusurile batute spuma. Crema se pastreaza la frigider pana in momentul folosirii.

      
Glazura:
Intr-un vas, se topeste zaharul pana devine lichid si capata o culoare aurie. Se da vasul deoparte si se adauga, cu grija, frisca lichida. Se amesteca pana se topeste caramelul si se adauga untul. Se pune vasul din nou pe foc si se fierbe compozitia, amestecand continuu, pana capata consistenta unei smantani groase. Glazura se lasa sa ajunga la temperatura camerei.
Sirop:
Se caramelizeaza zaharul si se stinge cu apa. Se lasa sa fiarba pana se topeste zaharul. La final se adauga esenta de menta.

   
Asamblarea:
Se insiropeaza foile, se umplu cu crema caramel si se toarna deasupra glazura calduta. Pe margini se decoreaza cu crema caramel si fulgi de migdale. Se lasa la rece pana se intareste glazura, apoi se decoreaza cu frisca.

 


Dupa o idee super delicioasa preluata de la Edith

Reclame

4 răspunsuri

  1. Arata beeton!!!!!!!!!!!!ce tava ati folosit ce dimensiuni imi spuneti va rog?

  2. Multumesc frumos!!!!!

Lasă un răspuns la raluca Anulează răspunsul

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: