Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este in primul rand, un remediu natural pentru tuse, prin administrarea sa grabindu-se vindecarea afectiunilor respiratorii acute. Este apoi, un excelent indulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat si copiilor. Are un bogat continut in vitamina C, fiind recomandat in tratarea asteniilor si a starilor de stres.
Diluat cu apa minerala, poate fi o excelenta bautura racoritoare si tonica, pentru o zi calduroasa de vara.
Mugurii de brad se culeg la inceputul lunii iunie, din zone montane, nepoluate, atunci cand sunt foarte tineri, moi, de un verde deschis si au 3-4 cm.

INGREDIENTE:
1 kg muguri de brad, 2 l apa, 1 kg zahar, zeama de la 1/2 de lamaie.
PREPARARE:
Mugurii de brad se curata de codite si se spala foarte bine in mai multe ape. Se pun la fiert in apa, timp de 1 ora. Se lasa totul sa se raceasca bine, apoi se strecoara. Mugurii se inlatura, iar lichidul ramas se masoara si se pune la fiert din nou, impreuna cu zaharul si zeama de lamaie. Cantitatile recomandate sunt de 1 kg de zahar, la 1 l de lichid. Se lasa sa fiarba pana se obtine o consistenta legata, ca la dulceata; si o culoare maroniu- roscata. Siropul se pune fierbinte in sticle. Se pastreaza la rece.

   

Siropul se poate prepara si la rece:
Mugurii de brad se pun intr-un borcan de sticla, in straturi alternante cu miere. Ultimul strat sa fie de miere. Borcanul se inchide ermetic si se pastreaza in loc intunecat si rece, timp de 1 luna. Se strecoara apoi lichidul lasat si se depoziteaza in sticle inchise la culoare.

Reclame

12 răspunsuri

  1. Cu minunatia asta il tratez pe pustiul meu 😉 Un ingredient minunat !

    Cu mare drag te invit sa raspunzi Provocarii Dulce Romanie pe care o gazduiesc pe blogul meu luna aceasta. Ingredientele propuse sunt menta si ciresele.. pline de inspiratie cred eu 😉 Multumesc anticipat. o seara buna

  2. in acest week-end vrem si noi sa mergem la cules de muguri …. deabia astept sa postez si eu reteta de sirop …. este fff bun si nu in ultimul rand fff sanatos !!!!!!!!!
    imi place prezentarea !!!!

  3. am intrat deja in posesia lor 😉

  4. gata !!! .. l-am facut , dar la anul voi incerca sa-l fac la rece , nu l-am facut nicioadata si sunt tare curioasa cum iese !!!!
    o zi frumoasa !!

    • Adina, nici eu nu am incercat sa il fac la rece, am auzit si am citit ca se face, abia dupa ce l-am facut fiert…dar la anul sigur incerc si eu. Cred ca este mult mai aromat.
      Zi frumoasa si tie! 🙂

  5. buna gospodinelor ! am facut si eu acest sirop laudat ( la rece ) si credeti-ma e foarte bun .

  6. Am facut si eu DAR,….se poate sa il fi fiert prea mult cu zahar (2 ore 15 min) pt ca nu ii mai simt aroma…mai mult simt aroma de zahar…ma puteti lamuri ce am gresit de si-a pierdut aroma? multumesc

    • Cred ca timpul de fierbere a fost prea mare si zaharul s-a caramelizat. Daca a iesit si mai inchis la culoare, atunci asta trebuie sa fie raspunsul. Nu cred insa ca proprietatile siropului au fost afectate.
      Sanatate multa! 🙂

  7. Da, aveti dreptate!:) are si gust de caramel:D Acum dupa ce s-a racit parca e mai bun;-) Multumesc enorm pt raspunsul foarte prompt.Blessings!!! :-* , :X.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: