Galaktoboureko

   
Un desert savuros, tipic grecesc, facut din crema de gris, insiropat din belsug cu sirop de lamaie si aromat cu scortisoara.

INGREDIENTE:
1 l lapte, 10 foi de placinta, 150 g unt, 200 g zahar, 5 oua, 100 g gris,
coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, scortisoara

Pentru sirop:
1 cana zahar, 1 cana apa, scortisoara, 1 ceasca zeama de lamaie

PREPARARE:
Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga grisul si laptele caldut, turnat putin cate putin. Se aseaza pe foc si se amesteca pana se ingroasa. Se opreste focul si se adauga 50 g unt si esenta de vanilie. Se unge o tava cu unt si se aseaza 5 foi de placinta, unse fiecare cu unt topit. Se imbraca si peretii formei. Se toarna crema si se niveleaza. Se aseaza si celelalte 5 foi de placinta, unse si ele cu unt topit si se presara scortisoara. Deasupra se repartizeaza restul de unt.
Se coace 25-30 minute.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.


Sirop:
Se pun la fiert apa, zaharul si zeama de lamaie pana se ingroasa putin.
Se adauga scortisoara.


Dupa ce placinta s-a racit se toarna siropul caldut. Acesta va fi absorbit treptat si va da o savoare deosebita, facand ca fiecare bucata de placinta sa fie o adevarata incantare pentru papilele gustative.  😉 

 

 

Reclame

21 răspunsuri

  1. Mhhh…ce apetisant arata. N-am vazut asa ceva printre deserturi cand am fost in Grecia pentru ca l-as fi probat cu siguranta.

  2. O bunatate!
    Dar trebuie sa mai astept ca sa pot sa mananc.

  3. Incerc neaparat !

  4. Ma tenteaza extraordinar prajitura aceasta.Ce fel de foi de placinta trebuie?

  5. de ce pare rulata ? Se portioneaza inainte de a o coace ?Seamana a cremsnit .Cred ca e grozava .

    • Teosim,pare rulata pt ca asa s-au transformat foile de placinta dupa ce s-au imbibat cu sirop;)
      Cred ca se poate portiona si inainte de coacere dar eu am portionat-o inainte de a turna siropul.
      Doar seamana a cremsnit,gustul este altul,mai grozav! 😉
      Multumesc de vizita! 🙂

  6. As dori sa fac si eu aceasta reteta insa ma gandesc ca as vrea sa reduc cantitatea de zahar de la sirop- se poate? nu afecteaza gustul final al prajiturii, sau sa inlocuiesc zaharul cu miere. Am nevoie de parerea dumneavoastra.
    Si nu in ultimul rand felicitari pentru Blog, retetele, fotografiile sunt minunate si minunat executate. Sunteti un exemplu pentru mine si o necontenita sursa de inspiratie.

    Ramona

    • Si eu am nevoie de parerile voastre si ma bucura astfel de vizite si de aprecieri! Multumesc mult, Ramona!
      Despre galaktoboureko: Cantitatile scrise de mine sunt cele din reteta originala greceasca- ei au prajituri foarte dulci, dar poti micsora cantitatea de zahar, iar faptul ca vrei sa-l inlocuiesti cu miere mi se pare o alegere mai buna si mai sanatoasa. 😉

      • vreau sa va spun ca de ceva timp ma tot inspir din retetele dv. si mi se par nemaipomenite.nu lipsesc ingrediente din retete si sunt incercate inainte de a se publica.aceasta este una dintre prajiturile cu care l-am dat gata pe sotul meu.mi-a iesit super si chiar arata ca in poza :),gustul e minunat.va multumim ca existati.

      • Ana-Maria, ma bucur mult ca iti sunt sursa de inspiratie si ca incerci retetele postate de mine! Astfel de comentarii imi dau speranta si ma motiveaza sa continui munca pe care am inceput-o aici. Multumesc mult! Te mai astept! 🙂

  7. Am facut prajitura, a iesit foarte buna, am mai redus din cantitatea de zahar, nu am mai pus miere, oricum siropul intr-adevar este foarte aromat, o reteta deosebita, multumim ca impartasiti cu noi aceste retete minunate, va urmaresc blogul pentru a incerca noi si noi retete postate aici.
    Ramona

  8. Am mancat galaktobureko, si este foarte bun. O prietena grecoaica mi-a promis ca ma invata cum sa fac, dar am tot amanat, mereu nu e timp, dar am gasit reteta ta si poate o surprind cu prajitura gata facuta 🙂 multumesc pentru reteta!

  9. mi se pare o reteta tare buna si apetisanta, dar ce fel de foi trebuie sa folosesc?

  10. Doamne, cat iti pot admira blogul!!!……………..e minunat! FELICITARI pentru tot ce faci, pupici Flori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: