Dulceata de prune

   

 O dulceata fina , usor acrisoara, cu prune care raman intregi, daca nu o fierbem prea mult!  😉                                       

INGREDIENTE:
1 kg prune, 1 kg zahar, 150 ml apa, zeama de lamaie, 1 zahat vanilat.
PREPARARE:
Se spala prunele, se indeparteaza coditele si se scot samburii. Samburii se scot cu aparatul de scos samburi sau asa: Se cresteaza pruna la ambele capete cu un cutit, apoi se impinge samburele cu un betisor. In locul samburelui se poate introduce un miez de nuca. Se pune apa si zaharul la fiert si se lasa pana se formeaza un sirop gros. Se adauga prunele si se lasa dulceata sa fiarba la foc mic, aprox. 30-40 minute. Cand este aproape gata se adauga zeama de lamaie si zaharul vanilat.
Dulceata se verifica daca este gata astfel: se pune cateva picaturi de dulceata intr-un pahar cu apa rece, daca vor ramane intregi si nu se vor dispersa in apa, atunci este gata.

De vrei sa te complici putin…iata si o alta varianta de dulceata de prune:

                  DULCEATA DE PRUNE DECOJITE

INGREDIENTE:
1 kg prune, 1kg zahar, 200 ml apa, 2 linguri zeama de lamaie, 
1 zahar vanilat, apa de var.
PREPARARE: 
Prunele se spala apoi se pun in apa de var pentru a se intari. Se lasa 30 minute apoi se scot si se limpezesc in mai multe ape
. Se decojesc si se scot samburii dupa metoda explicata mai sus. Se pun pe foc apa si zaharul pana se formeaza un sirop gros. Se adauga prunele decojite si se continua fierberea pana cand dulceata este destul de  legata si numai buna de pus in borcane. Spre sfarsitul fierberii se adauga zeama de lamaie si zaharul vanilat.
Este o dulceata  aromata  si cu un gust deosebit, foarte diferit de gustul dulcetei de prune in coaja.

Reclame

7 răspunsuri

  1. Cred ca este delicioasa dulceata asta, am sa incerc si eu reteta ta. Arata foarte bine, imi place cum raman prunele intregi…

  2. n-am mai mancat dulceata de prune,dar cred ca e buna,dupa cum arata!

  3. Desteapta metoda de scos smaburii din pruna! Iar dulceata de prune n-am prea mancat, de obicei se face gem sau compot. Pare delicioasa, intr-adevar!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: