Pangasius cu sos olandez

Sosul olandez este unul dintre cele mai fine sosuri. Are consistenta unei maioneze calde,  iar gustul este fin si untos. Se potriveste perfect cu peste, legume, preparate pe baza de oua. Contrar numelui, sosul este de origine franceza, dar este numit astfel, ca aluzie la tenul si parul deschise la culoare ale olandezilor. Sau cel putin asa se crede…si asa am aflat si eu de la Radu, care m-a si inspirat sa prepar pestele de azi. Adevarata inspiratie vine insa din filmul „Julie and Julia”. Julie ,din film, spune ca sosul olandez are un gust ca si cand ai murit si ai ajuns in rai… Ea prepara sosul dupa reteta Juliei Child, si il servea cu frunze de anghinare. Untul este foarte important la acest sos, dealtfel Julia spune ca niciodata nu ai pus de ajuns si ca nu exista nimic mai bun decat untul…Cel mai frumos lucru pentru Julia Child era sa-i spuna sotul ei ca este ” untul de pe painea lui”….Va dati seama cat de mult iubea ea untul!   🙂

INGREDIENTE:
1 buc. file de pangasius, sare, piper, lamaie, ulei.
Pentru sosul olandez:
2 galbenusuri, 125 g unt topit, 2-3 linguri zeama de lamaie, 1 lingura apa, 1 lingura otet alb de buna calitate, 1 praf  piper alb, 1 praf  boia iute.
PREPARARE:
Ungem pestele cu putin ulei, il saram si il piperam, apoi il punem intr-o tava. Il stropim cu 2-3 linguri zeama de lamaie. Putem aseza si cateva feliute de lamaie deasupra pestelui. Introducem tava in cuptorul deja incins, pentru 20-25 minute.
Prepararea sosului olandez:
Se pun intr-o craticioara apa, otetul si piperul si se fierb 1-2 minute, pana compozitia se reduce la o treime. Se lasa putin sa se raceasca si se adauga galbenusurile. Se bate bine cu telul. Se pune vasul la bain -marie si se bate energic, timp de 5-6 minute, pana se ingroasa compozitia si devine omogena. Se da vasul pe marginea aragazului si se adauga untul topit, in firicel subtire si batand bine cu telul, pana ce sosul devine cremos. Se adauga zeama de lamaie, boia iute, sare si piper alb dupa gust. Daca se vrea un sos mai gros, se pune untul moale si nu topit. Sosul se pastreaza la cald, la bain -marie, pana in momentul folosirii.

 

Pestele se serveste fierbinte, stropit cu sosul olandez.

BON APPETIT!  😉

Julia Child este femeia care a invatat America sa gateasca si sa manance.
Un sfat de-al ei:
Ce daca o mancare nu ti-a iesit perfect?…niciodata sa nu-ti ceri scuze!   🙂

    

Reclame

8 răspunsuri

  1. Ce bunatati pregatesti si ce frumos ne povestesti tu …

  2. Ce bunatate ai gatit !
    Daca ai timp de premii virtuale, ti le ofer cu simpatie.

  3. Ce bunatate!
    Am sa folosesc si eu reteta ta de sos olandez.

  4. Draga Truedelights, multumesc de vizita, te-am trecut si eu in lista mea de bloguri, numai ca, nu stiu cum si ce s-a intamplat, ti-am pierdut commentul pe care mi l-ai lasat 😦 … ti-am spus asta ca sa nu crezi ca nu l-am acceptat…
    Gustoase retete ai …. voi aprofunda…..
    Un week-end placut in continuare!

    • Dana, multumesc pentru ca m-ai adaugat la blog roll si multumesc de vizita! Cat despre comentul acela- nu e nici o pierdere! Am sa vin sa-ti las altul… 🙂 pentru ca ai un blog frumos si promit sa revin cat de curand!
      Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: