Cartofi Hasselback

 Azi am incercat reteta de ” Cartofi Hasselback” dupa ce am vazut-o la Miha, care la randul ei s-a inspirat din E-retete
Aceeasi reteta dar sub numele de „Cartofi a la suedoise” o gasesti si la  Cristina, care sustine ca a publicat reteta prima s ca tehnica taierii cartofului ii apartine! Oricum ar fi eu doar am incercat reteta si v-am si spus unde o mai gasiti!  Sunt o bunatate, incearcati si voi si nu veti regreta!

Avem nevoie de :
5 cartofi potriviti, 100 g unt, ceapa verde, 1 catel de usturoi, marar, sare, piper, rozmarin, busuioc.
Mod de preparare:
Cartofii se curata de coaja si se spala. Taiem apoi, in fiecare, felii subtiri, dar avem grija sa nu taiem pana jos.
Facem asa: punem cartoful intr-o lingura si taiem, marginea lingurei va opri cutitul. (Aceasta fiind vestita tehnica, de la care ne luaram la hartza…- vezi comentarii. Cui apartine? decideti voi!)
Mai departe:
Frecam untul spuma cu sare, piper, rozmarin, busuioc, usturoiul zdrobit, ceapa verde taiata foarte marunt si mararul tocat foarte fin. Din pasta obtinuta, luam cate putin cu un cutit si introducem in fiecare felie de cartof. Punem cartofii intr-un vas termorezistent si ii dam la cuptor pentru o ora. Vedem daca sunt gata, incercand cu o furculita. Cartofii vor iesi foarte fragezi si cu o aroma deosebita de la untul aromat cu condimente.
Se pot servi calzi, ca atare sau ca garnitura.    

Reclame

16 răspunsuri

  1. Sunt si buni si aspectosi si daca mai pui intre feliutele de cartofi si cate o bucatica de slaninuta din aceia cu straturi de carnita…nu te mai vezi satul.

  2. Poti sa gasesti aceiasi tehnica si la mine, reteta a aparut in aceiasi zi cu E-retete, dar am pubicat-o just cateva ore mai devreme si cu poze in plus…Si meritul revine Mihai?http://ciocolatasizahar.blogspot.com/2010/04/cartofi-la-suedoise-sau-cartofi.html

  3. Si reteta Mihai a aparut pe 29 aprilie, nu pe 21. Continua sa copie ce gaseste la altele fara sa dea sursa- vezi tehnica taierii… Ce sa mai zici, lume, lume…

  4. Cristina ,am remediat problema! si am adaugat si numele tau .Daca si reteta ta s-ar fi numit la fel as fi gasit-o pe google si as fi pun dinainte legatura si catre tine, dar cum se numeste altfel …nu aveam de unde sa stiu!
    Cat despre daca si ce fura Miha si de unde…e treaba ei! Eu de cate ori incerc o reteta a altcuiva nu uit niciodata sa mentionez si numele respectivei persoane.

  5. Atata timp cat am specificat sursa retetei de unde m-am inspirat, nu cred ca am furat ceva si nu mi-am arogat niste merite care nu-mi apartin.
    In momentul in care am decis sa fac acesti cartofi nu am facut cercetari sa vad care si cum a publicat reteta. Am primit newsletter-ul de la e-retete.ro…mi-a placut…am facut…
    Cristina, continui sa aduci niste acuze nefondate, sa indrepti degetul acuzator catre mine…Degeaba, fara motiv. Nu ti se pare ca devine penibil?
    Truedelights, iertare…Intrasem sa vad ce-ai mai facut bun si iaca peste ce am dat…Nu ma asteptam la asa ceva.
    O zi buna iti doresc!

  6. Multumesc pentru corectie. Miha a mai facut de doua ori acelasi lucru, din cauza asta eram enervata, pe ea.
    Sper ca ti-ai dat seama ca cu Miha am o problema .
    Multumesc inca o data…

  7. Dzeule, si nu-s decit niste cartofi! O sa ajungem sa scriem cite un articol intreg de documentare, cu zeci de surse, la inceputul fiecarei retete! Cristina, as vrea sa-ti zic ca deja devii ridicola, dar ma tem ca nu e actuala remarca, intrucit ai si devenit de ceva vreme. O persoana mai chitibusara ca tine n-am intilnit in viata mea. Imi pare rau sa ti-o spun, dar asta e.

    Truedelights, mii de scuze pentru interventia mea, n-am putut sa tac. Nu ma supar daca stergi mesajul, insa mi-ar placea sa-l citeasca si Cristina. Dar, e blogul tau, tu decizi. O zi buna!

  8. Hmmmm.E tare urat ce citesc.Am zeci de retete in pc,salvate pentru ca pur si simplu mi-au placut ,de-a lungul timpului…
    Asa voi fi „urecheata” daca nu stiu de unde a pornit reteta?:(.Cristina,nu e motiv de enervare. Citesc iritare in vorbele tale si crede-ma ca nu e justificat;,suntem sanatosi cu totii si asta conteaza.Hai sa facem mancaruri bune si sa le impartasim tuturor cu drag;cand e vorba de poze sunt intr-u totul deacord dar asa…uf…

  9. Si…nu-s decat niste cartofi…

  10. da mah:))))au luat-o razna toti:)).parca cine stie ce retete elaborate au realizat si ete ma’ ce patesc:))))

  11. Pai da, te pomenesti ca inainte de a posta o reteta, orice blogger e practic oblicat mai intii s-o caute pe blogul Cristinei, ca deh, acesta e o referinta culinara in blogosfera, se pare :D. Doamne fereste sa existe deja reteta la Cristina pe blog si sa nu dai linkul, insotit obligatoriu de numele Cristinei, ca gata, esti deja invinuit de furt!

  12. Cit este de important la Cristina sä fie ca Inventatoare titularä se vede din Comentarii…
    Ea scrie in profilul iei cä de vreo 10 Ani a inceput sä gäteascä..
    Eu cunosc technica asta de cel putin 30 de Ani…..
    Este important sä ne impänäm cu pene care nu sint ale noastre…Ce cistig avem ?????
    Si de ce se numesc atunci Cartofii ästia Hasselback si sint o Componentä fixä in Bucätäria Scandinaviei din anii 1700 ???

  13. Sa va arat ceva – uitati-va la data postari va rog

    http://myretrokitchen.blogspot.com/2010/03/hasselback-potatoes-or-accordion.html

    Este evident ca aceast artificiu este cunoscut de mult timp, ca de altfel si celelalte: folosirea cozilor a doua linguri de lemn de o parte si de alta a cartofului sau in locul cozilor se folosesc cu succes chopsticks, etc

    Ce legatura are acest cartoful cu Suedia intrebati? Pai iata si raspunsul, de pe Allrecipes.com:

    „This Swedish dish takes its name from Hasselbacken, the Stockholm restaurant where it was first served. The seasoned potatoes turn out crisp on the outside and tender on the inside.”

    Cu alte cuvinte Hasselbacken se numea restaurantul unde a fost servit pentru prima oara.

    Si o idee delicioasa.. da,da este bacon acolo! 😉

    Numai bine si multumesc pentru reteta de drob de pasare, ne vom gandi la tine cand o vom savura de Paste 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: