Salata de boeuf

               

„Una dintre cele mai stranii si mai neasteptate mancaruri…romanesti! Dar nu exista sarbatoare  fara galbena, rotunjita salata de boeuf, ornata cu gogosari si maslinute, cum se cuvine. Mancare citadina, salata aceasta e destul de pretentioasa, cerand manufactura rabdatoare si devotata – asta explica de ce se face numai la ocazii. Salata de boeuf dovedeste grija si pretuire mare pentru meseni” (R.A.Roman)

INGREDIENTE:

  • 1 kg cartofi
  • 400 g morcov
  • mazare – 1 cutie mica
  • 1 telina potrivita
  • 1 radacina pastarnac
  • 300 g carne de porc (fara grasime)  sau un piept de pui
  • castraveti murati-  un borcan de 800g
  • 4-5 gogosari in otet
  • sare, piper

Se pun la fiert cartofii in coaja. Separat se fierb morcovul, telina si pastarnacul, curatate de coaja. In alt vas se fierbe carnea. Dupa ce au fiert cartofii, se pun in apa rece, se curata de coaja, apoi se taie cuburi mici. Morcovul, telina, pastarnacul, carnea, castravetii si gogosarii se taie de asemenea in cuburi. Toate se pun intr-un vas mai mare, sa poata fi amestecate. Se adauga mazarea, sare si piper dupa gust si se amesteca. La sfarsit se adauga 2-3 liguri cu maioneza si se amesteca din nou.

Maioneza  :
 4 galbenusuri (2 fierte si doua crude), apox. 0.5 l ulei, 2 lingurite cu mustar (clasic), zeama de lamaie dupa gust, sare asemenea.
PREPARARE:
Se paseaza cu o furculita galbenusurile fierte, se adauga  galbenusurile crude si se amesteca cu mixerul sau cu o lingura din lemn, incorporand si uleiul in fir subtire. Dupa ce a crescut maioneza, se pune mustarul, sarea si zeama de lamaie.

Salata se aseaza pe platou si se intinde deasupra maioneza.
Se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.

„Intrare festiva, frumos colorata si pe din afara si pe dinauntru, salata de boeuf merge cu un vin demisec alb, usor, parfumat, prietenos.”

Reclame

2 răspunsuri

  1. Cu parere de rau trebuie sa-l contrazic pe dl. R.A. Roman… salata aceasta numai romaneasca nu e.

    Ah, ca numai noi o numim „de boeuf” si ne place sa credem ca e a noastra asta e altceva insa rusii, si bulgarii si sarbii si georgienii si inca multi altii o stiu de salata Olivier.
    A fost „inventata” de chef Olivier de la restaurantul Hermitage pe la jumatea secolului 19. In original era super-rafinata, continea numai delicateturi, raci, caviar, limba de vitel, rata afumata, potarniche etc. O intreaga poveste urmeaza despre cum a fost furata reteta secreta insa nu chiar in toate detaliile sale, pana cand din chef in chef a ajuns si in casele gospodinelor care au ajuns sa o prepare asa. In timpul comunistilor, in Rusia se punea in ea parizer, pe post de carne si toti jurau ca e cea mai buna!

    Daca citesti engleza, uite icea, e o poveste interesanta, pentru ca multe din preparatele moderne au avut cam aceiasi cale de strabatut

    http://en.wikipedia.org/wiki/Salad_Olivier

    Acum daca am putea sa furam si noi reteta originala de Joffre……. 😉

    • Citatul de la inceputul postului meu este extras dintr-un text mult mai amplu in care Radu Anton Roman face cam aceleasi precizari ca si tine, numai ca eu nu am vrut sa umplu pagina cu ele gandind ca cine ajunge aici doreste sa stie cum se face si nu de unde vine…salata de boeuf. Comentariul tau este insa binevenit 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: